“`html
T24 Dış Haberler
Gazze Şeridi’ndeki Sahra Hastaneleri’nin Yönetim Müdürü Mervan el-Hams, İsrail’in yakıt akışını engellemesi dolayısıyla hastanelerin 48 saat içinde tamamen işlevsiz hale gelebileceğini veya hizmetlerini kısıtlamak zorunda kalabileceğini vurguladı.
Hams, yaptığı basın açıklamasında, İsrail ordusunun son saatlerde Gazze’nin kuzeyinde bulunan Kemal Advan Hastanesi’ne düzenlediği saldırıda 6 sağlık personelinin yaralandığını ve bu yaralılardan ikisinin durumunun kritik olduğunu ifade etti.
Yapılan saldırının hastanenin jeneratörüne, oksijen tankına ve su sistemine yönelik olduğunu belirten Hams, şu ifadeleri kullandı:
“Hastaneler, İsrail ordusunun yakıt girişini engellemesi yüzünden 48 saat içinde ya tamamen kapanacak ya da sunulan hizmetleri önemli ölçüde azaltmak durumunda kalacak. İşgalci güçler, Filistin halkını yok etmekte ısrar ediyor ve özellikle sağlık sistemini hedef alıyor. Gazze’nin kuzeyindeki sağlık ekipleri gıda eksikliği, hastalar ise tedaviden mahrum kalmış durumda. İlk yardım ve sivil savunma ekipleri, tamamen işlevsiz hale gelmiş durumda; bu yaşananlar tam anlamıyla bir soykırımdır.”
Açlığa bağlı ölüm ve hastalıkların özellikle yaşlılar arasında yaygınlaşarak arttığını dile getiren Hams, “Gazze, açlığın eşiğinde. Hastanelerde kötü beslenme, açlık ve susuzluk kaynaklı birçok çocuk tedavi bekliyor” şeklinde konuştu.
Hams, uluslararası topluma çağrı yaparak, Filistinlilere yönelik soykırımı durdurma, sağlık ekipleri ve hastanelerin korunması, ayrıca gıda, tıbbi malzeme ve yakıt yardımlarının Gazze’ye ulaşmasına izin verilmesi gerektiğini belirtti.
Gazze’deki Filistinliler, İsrail’in insani yardımları engelleyerek sistematik bir aç bırakma siyasetiyle karşı karşıya. Birleşmiş Milletler ve uluslararası birçok kuruluş, durumu doğrulayıp Gazze’ye insani yardımların girişinin kolaylaştırılması için çağrıda bulunsa da bu talepler çoğu zaman cevapsız kalıyor. (AA)
Orta Doğu’da yükselen gerilim ve olası savaş riskleri; neler oluyor? Orta Doğu’da artan bölgesel savaş endişeleri, gerilimli ve çatışmalı bir dönemle birlikte sorunlar çıkarmaya devam ediyor. İsrail’in, Hizbullah’ın binlerce iletişim cihazını imha etmesiyle başlayan süreç, İsrail’in Lübnan’ın güneyine başlattığı kara operasyonu ve İran’ın Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ı öldürmesinin ardından artan bir çatışmaya dönüşüyor. 7 Ekim 2023 tarihinde Gazze’de sürdürülen savaşta hedeflerden biri de Lübnan’ın güneyi oldu ve İsrail, yerinden edilmiş vatandaşlarını geri döndürme çabalarına girişti. ABD, gerilimi tırmandırmama konusundaki çağrılarıyla birlikte Katar ve Mısır ile ateşkes için arabuluculuk yapmaya çalışırken, İsrail, Hizbullah’a yönelik ardı ardına büyük saldırılar gerçekleştirdi. İsrail ordusu, Hizbullah’a ait binlerce iletişim cihazını iki gün boyunca eşzamanlı saldırılarla yerle bir etti. TIKLAYIN | Lübnan’da Hizbullah militanlarının iletişim cihazları patlatıldı; 8 kişi yaşamını yitirdi, 2 bin 800 kişi yaralandı TIKLAYIN | Hizbullah ilerindeki telsizlerin patlatılması sonucunda en az 20 ölü, 450 yaralı; İsrail Savunma Bakanı “savaşta yeni aşama” duyurusunda bulundu TIKLAYIN | Patlamaların sebebi ve Hizbullah’ın, İsrail’in takibinden kaçış yolları hakkında analizler FÜSUN SARP NEBİL YAZDI | Lübnan’da gerçekleşen saldırıların detayları Hizbullah’a yönelik büyük saldırılar; Hasan Nasrallah’ın ölümü Gerilimi artıran olay, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın kontrolündeki Dahiye bölgesinde gerçekleştirilmiş hava saldırısıyla hayatını kaybetmesi oldu. İsrail ordusunun 21 Eylül tarihinde düzenlediği hedefli saldırıda, Hizbullah’ın üst düzey komutanlarından İbrahim Akil’in yanı sıra birçok önemli komutanın da yok edildiği belirtildi. Hizbullah, Akil’in öldüğünü onayladı. TIKLAYIN | İsrail’in Lübnan’a yönelik “hedefli” hava saldırısında ölü sayısı 14’e yükseldi, çoğu kadın ve çocuk | Hizbullah’dan üst düzey komutanın ölüm onayı Ardından 27 Eylül’de aynı bölgedeki hedeflere yapılan bir diğer hava saldırısında Hasan Nasrallah hayatını kaybetti. Bu saldırı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’ndaki konuşmasından hemen sonra gerçekleşti ve Netanyahu’nun BM’de saldırı emrini verdiği ana ait bir fotoğraf yayınlandı. Saldırıda, her biri birer ton ağırlığında yaklaşık 85 sığınak delici bomba kullanıldığı bildirildi.
TIKLAYIN | Beyrut’taki saldırıda Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın ölümü dışında olan gelişmeler TIKLAYIN | İsrail Başbakanı Netanyahu’nun BM konuşmasının metni: Suudi Arabistan’la normalleşmeye dikkat çekti, BM’ye “antisemitik ortam” dedi ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Gelmekte olan günlerde tarafların seçeceği yollar, bu bölgenin geleceğini şekillendirecek”
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, 30 Eylül tarihinde Hizbullah’a karşı savaşın yeni evresinin çok yakın olduğunu belirtti. Gallant, “Kuzey sınırındaki 188. Tugay donanması, Hizbullah’a karşı etkili bir saldırı için hazır durumda. Hedefimiz net; kuzeyde yaşayanları evlerine döndürmek için gerekli tüm çabaları göstereceğiz” diye vurguladı. TIKLAYIN | Savunma Bakanı Gallant: Hizbullah’a karşı savaşta yeni aşama yakında gerçekleşecek İsrail, Lübnan’ın güneyine kara harekâtına başladı İsrail ordusu, 30 Eylül’de Lübnan’a yönelik kara harekâtının başladığını resmi olarak duyurdu. “Sınırlı, bölgesel ve hedefli” olarak nitelendirilen harekâtın adı “Kuzey Okları” olarak açıklandı. İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, yazılı açıklamasında, ordunun Lübnan’ın güneyindeki Hizbullah altyapısına yönelik kısıtlı ve yoğun bir kara saldırısına başladığını bildirdi. TIKLAYIN | İsrail ordusu, güney Lübnan’a yoğun topçu ateşi açtı; Lübnan ordusu sınırdan 5 kilometre geri çekildi! İran’dan misilleme saldırısı İran, İsrail’in Hizbullah’a karşı yürüttüğü operasyona yanıt olarak, İsrail’e balistik füze saldırısı gerçekleştirdi. İsrail ordu radyosu, İran’dan 200 füze fırlatıldığını duyurdu. İran Devrim Muhafızları, saldırının, Hamas Siyasi Büro lideri İsmail Haniye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve Nasrallah’ın öldürüldüğü operasyonla bağlantılı olarak gerçekleştirildiğini ifade etti. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, İran tarafından gerçekleştirilen saldırının sonuçları olacağını belirtti. Hagari, İsrail ordusunun bu saldırıya karşılık vermeye tamamen hazır olduğunu ve bunun zamanında yapılacağını vurguladı. Ayrıca, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran’ın füze saldırısının “bir hata” olduğunu ve bu hatanın bedelini ödeyeceğini ileri sürdü. İran ise saldırının, “BM Şartı’nın 51. maddesi çerçevesinde meşru savunma hakkı kapsamında” yapıldığını açıkladı. TIKLAYIN | İran’dan yapılan misilleme saldırısı: Yaklaşık 200 füze fırlatıldı; ABD, İsrail savunmasına destek verdi, Netanyahu’dan “bedel ödeyecek” açıklaması TIKLAYIN | Dünya basınında İran’ın İsrail’e yönelik misilleme saldırısının yankıları |
‘Görünmeyen Cemaat: Mürideler’in yazarı ve ‘Kızıl Goncalar’ dizisinin danışmanı Filiz Gazi, tarikatlarda kadınlara biçilen roller hakkında bilgi verdi |
Günün önemli gelişmeleri… TIKLAYIN | Siyasi yasak istemi üzerine yargılanan Kılıçdaroğlu, savunmasında Akşener’e “işbirlikçi” tanımı yaptı, Erdoğan’a olan eleştirilerini yineledi: Başçalandır, hırsızdır TIKLAYIN | Gazeteciler Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz hakkında hukuki süreç başlatıldı
TIKLAYIN | Sabiha Gökçen Havalimanı’nda bazı uçuşlar iptal edildi TIKLAYIN | Unutulmaz börekçiye ait isimle eserler üretenler; böreklerinin içeriği şok etti: Kıyma yerine sakatat çıktı!
TIKLAYIN | Ali Babacan, Bakü’deki çevre toplantısına Erdoğan ile birlikte katılan 1860 kişiyi anlattı!
|
“`