ABD’de koli basili bakterisi paketli gıdalara da ulaştı

Organik Havuçlarda Koli Basili Alarmı!

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından yapılan açıklamaya göre, bir firmanın paketli organik havuçlarında koli basili bakterisine rastlandığı belirtildi.

Yapılan açıklamada, ABD’de paketli organik havuçları tüketenler arasında koli basili bakterisi bulaşan 39 kişiden birinin hayatını kaybettiği, 15 kişinin ise hastaneye kaldırıldığı ifade edildi.

Söz konusu firmanın satışını yaptığı tüm paketli havuçların market raflarından toplatıldığı belirtilirken, müşterilere satın aldıkları ürünleri kontrol etmeleri uyarısında bulunuldu.

Koli basili bakterisi genellikle zararsız olsa da bazı türleri gıda zehirlenmesine, idrar yolu enfeksiyonuna ve kan dolaşımı enfeksiyonuna neden olabilmektedir.

CDC’ye göre, ABD’de yılda yaklaşık 70 bin enfeksiyona yol açan koli basili bakterisinin, her yıl 2 binden fazla kişinin tedavi altına alındığı vurgulanmaktadır.

McDonald’s restoranlarında üretilen hamburgerlerde tespit edilen koli basili bakterisi nedeniyle 104 kişinin hastalandığı 14 eyalette yaşanan olay da hatırlatıldı.

Bu Gıdaları Tüketirken Dikkat Edin!

Koli basili (E. coli) genellikle hijyenik olmayan koşullarda kontamine olmuş gıdalarda bulunabilir. Bu bakteriden korunmak için aşağıdaki gıdalara dikkat etmek önemlidir:

– Çiğ veya Az Pişmiş Et

  • Kırmızı et (özellikle kıyma ve hamburger köftesi)
  • Tavuk ve diğer kümes hayvanları
  • Çiğ veya az pişmiş sakatat (karaciğer, böbrek vb.)

– Çiğ Süt ve Çiğ Süt Ürünleri

  • Pastörize edilmemiş süt
  • Çiğ sütten yapılan peynirler (örneğin, beyaz peynir ve lor)

– Çiğ Sebze ve Meyveler

  • İyi yıkanmamış yeşil yapraklı sebzeler (örneğin marul, ıspanak, roka)
  • Taze filizler (örneğin fasulye veya yonca filizi)

– Kirli Su ile Hazırlanmış Gıdalar

  • Sokak satıcılarından alınan yiyecekler
  • Kirli su ile yıkanmış meyve ve sebzeler

– Hazır Gıdalar

  • Yetersiz hijyenle hazırlanmış salatalar veya soğuk mezeler
  • Çiğ yumurta içeren yiyecekler (örneğin mayonez, tiramisu)

– Az Pişmiş Deniz Ürünleri

  • Çiğ veya az pişmiş balık (örneğin sushi veya sashimi)
  • Midye ve istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri

Korunma Yolları:

  • Gıdaları iyi pişirin (iç sıcaklık en az 70°C olmalı).
  • Sebze ve meyveleri bol suyla yıkayın.
  • Çiğ ve pişmiş gıdaları ayrı yerlerde saklayın.
  • Ellerinizi yemek hazırlamadan önce ve sonra yıkayın.
  • Pastörize süt ve süt ürünlerini tercih edin.

Hijyen ve doğru pişirme teknikleri koli basili enfeksiyonlarından korunmada büyük öneme sahiptir.

patronlardunyasi.com

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top